Vinteraktiviteter – mitt i snön

När den första snön faller är barnen de som är snabbast ut. Alla föräldrar har sett magin i ett barns ögon som beskådar årets första snöfall. Helt plötsligt är världen helt vit och äntligen får pulkan och åklappen komma fram!

För små barn är uppenbarelsen av vitt och kallt fluff ofta förbluffande. Ännu bättre blir det när händerna får snurra runt i snövirvlet och göra spännande spår och bygga abstrakta former. Snöbygge är senare den i särklass bästa konstformen under vinterhalvåret och kan resultera i allt från pittoreska snölyktor till gigantiska snöslott.

Ett snöbollskrig bryter ut i snölandskapet. Plötsligt måste man söka skydd och hitta en strategi för att samla upp så mycket snö på kortast tid möjligast. Någon plockar fram en skyffel och någon lägger sig ner för att göra en snöängel, sådan är snölek.

För familjen leder ofta vinter till en stor omställning i vardagen. Mörkret leder kanske till fler inomhusstunder men när ljuset är framme kan vintern ge många tillfällen för härliga familjeaktiviteter och utflykter.

I Sverige har vi en fantastisk natur som möjliggör skridsko- och skidåkning i uppkörda spår och på säkrade leder. Våra många skidbackar erbjuder såväl adrenalinkickar som avkoppling och den svenska ”fjällen” är ett populärt turistmål under vintern.

En känsla av vinter

En heldag på isen med en matsäck i vintersolen gör att vi överlever de mer bistra aspekterna av vintern. För den som tycker om fiske eller en rejäl utmaning kan isen användas till helt andra aktiviteter som pimpling och isvaksbad. Faktum är att många uteaktiviteter på vintern utgörs av själva känslan av att befinna sig i ett vinterlandskap oavsett om det är på en släde bakom hästen, på skotern eller i slalombacken.

Vi stannar upp, andas in vinterkylan och tittar ut över glittrande vintervidder och när ingen snö finns och allt bara känns blött och mörkt brukar bisterheten ändå kunna avhjälpas i vinterkylan med en härlig kopp varm choklad.