Vad händer med kroppen efter graviditeten?

Att föda barn är inte lätt och det tar tid för kroppen att återhämta sig från en förlossning. Du kommer uppleva både kroppsliga och känslomässiga förändringar.

En sak som de flesta kvinnor upplever är att under graviditeten så får de tjockt och fint hår – och efter förlossningen tappar de istället håret och det blir tunnare. Det är dock ingenting att oroa sig för, då det är helt normalt. Under graviditeten gör hormonerna nämligen att hår som normalt skulle fällts inte längre gör det. När graviditeten väl är över, kommer detta hår att tappas. Under den här tiden bör du vara snäll mot ditt hår och inte använda kemiska produkter eller värmeverktyg på det. Vill du känna dig fin i håret kan du istället använda löshår.

Efter ett kejsarsnitt kommer också ärret för snittet att göra ont ett tag. Följ de medicinska råd du fått och ta också smärtstillande för att orka med detta. En maggördel kan vara en bra investering för att underlätta att magen drar ihop sig. Du kan läsa mer tiden efter förlossningen på Vårdguiden.

En ytterligare aspekt att tänka på är att träning är väldigt viktigt för att återfå sina former efter graviditeten. Det kan man träna relativt enkelt genom att träna mycket mage och bålträning. Se till att inte gå för snabbt fram utan ta dig den tid som du behöver då kroppen behöver vila ut efter en så omfattande omställning som graviditet innebär. När du känner dig redo så kan du sakta men säkert börja med träning eller varför inte babysim eller andra aktiviteter som stimulerar både mamman och barnet.

Något som är extra viktigt är att man tränar regelbundet och varierat så fort att man känner sig redo för det eftersom det även hjälper mot depressioner efter förlossningen som är väldigt vanligt för nyblivna föräldrar. Träning frigör endorfiner och får dig att må bättre helt enkelt, vilket gör att tiden med det nyfödda barnet blir både bättre och roligare. Se till att du använder din tid på bästa sätt genom att fokusera på tiden som du har med ditt barn eftersom det är en väldigt speciell och viktig tid.