Ut på vandring med barnen

Alla som gillar att vandra kanske har känt sig något motvillig att försöka göra detta tillsammans med barn. Men så länge barnen uttrycker ett intresse för detta kan det blir ett spännande äventyr man kan uppleva tillsammans.

Att hitta en bra plats att vandra på är första utmaningen. Tänk på att barnen kanske inte är lika intresserad av utmaningen och välj något enkelt åtminstone för första vandringen. Låglandsmiljö går att hitta lite överallt i Sverige, även i de norra, mer kuperade delarna.

Kläderna är alltid viktiga när man är ute och vandrar och det kan mest troligt behövas ett och annat inköp för att de ska vara ordentligt klädd för naturlivet. Ta gärna med många extra par strumpor och se till att de byter dem ett par gånger under dagen.

När barn är ute i naturen händer det lätt att de spenderar mer energi på att springa och hoppa omkring än vad som är ekonomiskt. Se därför till att ta många pauser under dagen och bär med något de snabbt kan äta för att få lite extra energi. Under pauser kan man även titta på omgivningen med en kikare och leta efter djur. Det kan också vara roligt att ha med en växtbok och försöka slå upp olika växter man ser under tiden.

Medan äldre barn är mer lämpade för vandring kan även små barn följa med. Barn ett år eller yngre kan man ta med sig på en bärsele på magen. Det går ofta bra att bära ryggsäck samtidigt. Är de över ett år finns det speciella bärstolar man kan bära på ryggen där de kan sitta och titta ut över landskapet. De är ofta designade för att klara en vikt upp mot 15-20 kg. Men i slutändan beror det ju på vad man orkar bära själv under en hel dag. Det blir dock svårare att bära sin egen packning samtidigt som en bärstol.