Telefon till den blivande tonåringen?

Barn idag lever väldigt annorlunda än för en-två generationer sedan. Elektronik och kostsamma medieprylar är en del av vardagen. Redan under lågstadiet börjar många barn tjata om att få en egen mobiltelefon (om de inte redan har en). Hur ska man ställa sig till detta?

child-phone-parent-outdoor_440639764

Att barn vill ha en telefon brukar i mångt och mycket handla om att en kompis redan har en, eller att de sett vilka roliga appar som finns till telefoner. Att tjata om en telefon är samma sak som att tjata om ett husdjur: det är oundvikligt.

Föräldrar vill gärna veta var barnen befinner sig och vara säkra på att barnen kan kontakta dem närhelst. På det viset är en mobiltelefon ett viktigt instrument. Med refillkort kan du kontrollera att barnet inte ringer för mycket. Det går också att ladda ned appar som spärrar nummer.

En annan sak att tänka på är kostnaden. Att köpa en telefon är en lite dyrare investering men det går alltid att hitta begagnade modeller. En begagnad telefon med ett nytt batteri räcker gott och väl till ett yngre barn. Om den faller i backen och går sönder så har ni åtminstone inte spenderat tusentals kronor.

Med alla dagens tillbehör till telefoner kan du hitta födelsedagspresenter och julklappar väldigt billigt. Sajter som iPhonebutiken fokuserar enbart på tillbehör och med bara en snabb överblick ser man att det går att hitta saker som roar både barn och vuxna.

Att äga en telefon kan också ses som ett ansvarsförsök. Låt barnet bevisa att hen kan ta ansvar för en telefon. Det kan i så fall leda till en bättre och lite finare telefon: en lockelse som säkerligen får hen att ta väl hand om sin nya mobil.