Röja och fixa

Trädgård

Är du en person med gröna fingrar? Eller är du kanske någon som bara tycker om att ha det fint och ordnat ute på din gård. Då ska du här få lite trevliga tips på hur du kan ordna en fin trädgård och det med nöje.

Att gå ut och rensa ogräs är ett uttryck som de flesta nog inte tänker något speciellt högt om. Det är inte speciellt skoj helt enkelt. Men det finns ett knep som gör det lite mindre tråkigt. Hobbyodlaren Mats Törngren uttrycker det väl i en intervju med bostadsguiden när han säger att grundfilosofin är att bara odla och dona med sådant som han själv tycker är roligt.

Ska man anlägga en trädgård så är det en del saker som man kan ha i åtanke när man anlägger trädgården innan det är dags för finpåtandet med vattnande och borttagande av bladlöss:

  • Röj bort eventuella trädstubbar, sten och liknande. Är det ordentliga stubbar, stenar och liknande så kan du här vara i behov av en stubbfräs för att få bort allt. Detta gör du för att få fin jord att odla i och det blir mer lättskött och mindre ogräs. Läs mer på Amas.se för information om hur du använder stubbfräs.
  • Använd växter som växtskydd – det betyder helt enkelt att du kan använda växter som blir högre för att skydda lägre växter. I nämnde Mats Törngrens trädgård så fungerar sparrissäng som skydd för tomatplantorna.
  • Omväxling är fint – det är fint med lite variation i trädgården, testa att odla flera olika sorters blommor och växter så får du en härlig blandning. Men välj inte alltför många, då kan det bli rörigt att hålla koll på alla och dess olika behov av vattning, näring och så vidare.
  • Vill man ha en trädgård som är lättskött och inte behöver odlas om varje år, men som ändå är färggrann och ger skörd så är det perenna grönsaker och växter som man ska satsa på. Exempel på detta är jordgubbar och sparrissäng.

Kom ihåg att ibland är det inte bara själva skörden som är det betydelsefulla, det är också att se sin trädgård växa fram till något unikt skapat av din egen hand och med hjälp av moder jord. Extra roligt blir det om man tänkt till ordentligt och lyckats skapa en plats som håller sig genom årstiderna.

Precis som vi var inne på tidigare, att det är trevligt med omväxling i de sorter du väljer att plantera, är det minst lika roligt med växter som gör sig allra bäst vid olika tillfällen på året. På det viset får du en omgivning som trots de naturliga förändringar året för med sig ständigt har något att erbjuda.

Vissa trä- och växtformationer gör sig dessutom väldigt bra vintertid, när de har klätts med snö och is. Det är något som är alltför lätt att glömma bort. Det faktum att våran geografiska position trots allt är högt belägen på våran runda glob och att stora delar av året är väldigt kalla för de flesta sommarväxter.

Naturen är helt enkelt vackert underbar året om, så länge man vet knepen och vart man ska fästa blicken.