Planera inför sommarens trädgårdsoas

En vacker trädgård bjuder in till aktiviteter, avkoppling, grillfester och skoj för barnen. Genom att börja planeringen i tid kan man ha allting redo för att skapa sin egen oas när sommaren kommer. 

yard-playing-soccer-kids-parents-garden_228538360

Vill du göra stora förändringar i din trädgård kan du börja med att besöka en trädgårdsplanerare. Ta med en nedskalad ritning av din trädgård, inkludera saker som väderstreck och vilken typ av jord som finns. Trädgårdsplaneraren kan sedan rita upp och ge tips på hur du bygger din drömträdgård.

En prioritering för många är att få en privat trädgård. I villaområden eller vid radhus är grannarnas trädgårdar nära och det kan kännas påträngande när alla grannar spenderar tid i sin egen trädgård samtidigt som dig. Du behöver oftast inte bygglov för att bygga ett staket, eller ännu bättre en häck, så länge den inte är för hög. Runt 1,2 meter brukar vara bygglovsbefriat men kontakta alltid din kommun innan, för att vara säker. Ska du skaffa en häck rekommenderar vi ligusterhäck eftersom den håller bladen på vintern och växer snabbt.

hedge-garden_521879734

Det behöver inte bli dyrt att anlägga en trädgård. Mycket går att ordna genom att köpa mindre plantor (ju mindre, desto billigare) och ha tålamod. Stenar kan man hämta på stranden och rabatterna kan man fylla med frön.

Har du gröna fingrar kanske du vill odla dina egna örter, grönsaker och frukter. Då behöver du ett växthus och dessa kan vara kostsamma att köpa. Alternativet är att använda dig av gamla fönster för att bygga ett eget. Leta på Blocket eller Facebookgrupper, många som byter fönster vill gärna bli av med sina gamla. Det finns gratis ritningar på nätet och massor med tips för att förhindra ohyra och få de vackraste grönsakerna i hela grannskapet.

greenhouse_379641826