Områden där barnen kan ta ansvar

Uppfostran kan variera en hel del från hem till hem. Och även om metoderna kan skilja sig kan alla vara överens om att det är viktigt att lära sina barn att ta ansvar. I denna artikel tipsar vi om några områden där barn kan lära sig att ta mer ansvar, men det finns självfallet även andra.

Städa

Att hålla ordning hemma är ett väldigt vanligt ställe att börja på. Välj ut ett par olika uppgifter som de får sköta. Med flera barn kan det vara bra att rotera uppgifterna från dag till dag eller vecka till vecka så det inte blir prat om att det ena eller det andra är orättvist. När det kommer till större projekt som storstädning eller liknande kan det ju vara lägligt att ge alla en paus.

Husdjur

Husdjur är också vanligt att ge barn ansvar över. Åtminstone till viss del. Barn ska aldrig vara ensamt ansvariga över husdjur, men kan absolut få ansvara över uppgifter som att ge dem mat, städa upp kattlådan, gå med hunden och så vidare. Att ta ansvar över djur är något väldigt nyttigt då det även lär barn hur man beter sig mot andra.

Matlagning

Att ge barnen uppgifter kring matlagningen kan också vara positivt. Inte nog med att man får lite extra hjälp i köket. Det kan även ge dem ett intresse eller åtminstone mer kunskap om matlagning de sedan kan ta vidare till vuxna livet. Unga barn ska självfallet inte vara vid spisen eller hantera knivar eller andra farliga redskap. Men de kan till exempel få duka fram på bordet. Äldre barn kan få göra sallader, röra om i grytan, vända i stekpannan och liknande uppgifter.