När man väntar tillökning

När man redan har ett barn och nu väntar nästa finns det lite saker som kan vara bra att veta. Men detta är även information som passar de som funderar på att skaffa sig ett barn till.

Det första man bör veta är att det egentligen inte verkar finnas någon ideal åldersskillnad, även om man har läst någonstans att x antal år är det bästa mellan syskon. Men detta betyder inte att det inte finns fördelar både att skaffa två barn nära inpå varandra eller med ett antal års skillnad.

Barn kring samma ålder har ofta lättare att leka med varandra och kan många gånger dela intressen. Detta kan då vara stimulerade för båda. Men samtidigt kan det bli jobbigare som förälder att ha två barn i nästan samma ålder, speciellt när de är riktigt små. Det är inte ovanligt att föräldrar känner sig otillräckliga och att de kämpar med att ge båda tillräckligt med kärlek och omsorg.

Det är också bäst att inte förvänta sig samma upplevelse som första graviditeten. Nästa kan vara annorlunda på nästan alla sätt och vis. Detta kan ju vara en positiv sak om man till exempel var illamående väldigt ofta eller fick problem med ryggen. Det finns oftast inget som säger att detta kommer att ske även nästa gång.

Andra graviditeten ger en också tillfälle att testa på nya saker. Hade man till exempel inte en babyshower under första graviditeten kan man ju alltid ställa till med en denna gång.