Kalas utomhus

Det går att underhålla barnen lika mycket utomhus som inomhus. Man kan till och med ha födelsedagskalasen utomhus. 

Ett utomhuskalas kan kräva lite mer planering, speciellt om barnen är yngre och kan behöva ha med sig ombyten och filtar för att kunna ta en tupplur när det behövs.

Men att vara utomhus närhelst man kan är bra för barn och vuxna.

Det första man kan planera är att köpa in inbjudningskort och skicka ut till alla barn som är inbjudna. Ska man hålla till i en park eller liknande kan det vara bra att fråga om några föräldrar kan ställa upp och vara med på kalaset. Det kan vara svårt att hålla koll på dussin barn om man är där som ensam vuxen.  Ta med alla instruktionen i korten så du inte blir nedringd av föräldrar som behöver fråga om allting.

Packa ihop en simpel picknick. Gör det inte för besvärligt och ta bara med det nödvändigaste. Bjud på smörgåsar eller varmkorv: enkla rätter som man kan äta med händerna. Då behöver man inte ta med tallrikar och bestick.

Istället för en tårta kan man ta med lite godis, muffins eller göra det hela lite nyttigare och bjuda på en fruktskål.

Är det vinter kan det vara kul att ta sig upp till ett vindskydd för grillning. Bjud på varmkorv och varm choklad. Försök hitta en plats nära en backe så barnen kan åka stjärtlapp och bobb.

Är man i en park kan man leka kurragömma, ta med några tjocka snören och leka svanskull. I den leken får alla ett snöre fäst i byxlinningen och sedan ska man försöka stjäla andras snöre. Den som har samlat flest under tio minuter eller mer vinner ett litet pris.

Det positiva är att alla barn får springa runt och vara barn istället för att fastna framför teven. Ni får allihopa frisk luft och röra på sig. Och som förälder behöver man inte städa ett helt hus efter det har blivit invaderat av barnligan.