Jullov

Snart är det jullov vilket betyder ledighet för många barn. Något som hör Julen och lovet till är att hitta på roliga aktiviteter, gärna utomhus. Här kommer lite tips på vad ni kan göra tillsammans.

Snögubbar

Något som hör vintern till och som brukar smycka de flesta barnfamiljers tomt är snögubbar. Så fort snön och vintern kommer brukar det inte ta lång tid innan snögubbarna börjar byggas. Ett tips är att vara med era barn och bygga, det blir då mycket roligare. Kanske ni kan bygga hela er familj av snögubbar och ställa vid infarten till tomten. Smycka gärna med lite kläder så som hatt och halsduk. Kanske de ”kvinnliga” snögubbarna vill ha ett halsband eller en vacker basker. Försök skapa personligheter av de snögubbar ni bygger.

Ljuslyktor

En vacker utsmyckning vintertid, som barnen brukar älska att göra är islyktor. Det är riktigt enkelt att göra och ger ett väldigt stämningsfullt sken i mörkret.

Du gör så här;

  • Ta fram små eller stora hinkar att göra lyktorna i. Fyll de med vatten och ställ de ute så att vattnet fryser.
  • När vattnet har frusit vänder du hinkarna upp och ner så isklumpen lossnar.
  • Hacka ett litet hål i botten på cirka 5 gånger 5 centimeter.
  • Placera ett ljus i hålet. Ett tips är att köa gravljus, de har lång brinntid och lyser vackert i mörkret.

Ett tips om du vill utsmycka dina lyktor mer är att lägga i blad, grenar eller kottar i vattnet innan det fryser helt. Du får då en vacker dekoration inuti lyktan.

Pulkåkning

En klassisk vinteraktivitet är att bege sig till en pulkbacke och åka pulka. Packa en ryggsäck med exempelvis varm choklad och mackor och ta med att ha som matsäck. Om ni som förälder deltar i aktiviteten kommer barnen att tycka det är ännu roligare. Kanske ni kan ha en stjärtlapps tävling hela familjen och kolla vem som kommer snabbast ner för backen?