Främja god hälsa bland barn

Det är viktigt att främja god hälsa vid tidig ålder, men det är inte alltid så enkelt idag. Övervikt har varit ett växande samhällsproblem bland både barn och vuxna länge nu. Och det gäller att både föräldrar, skolan och samhället som en helhet tar ett ansvar för detta.

Att barn inte ska vara överviktiga är ju knappast något man behöver övertala folk om, men vad många inte insett är att denna övervikt har en stark tendens att kvarstå i vuxen ålder. Detta är ju mycket oroande då övervikt ökar risken för många sjukdomar, inte minst av allt diabetes och cancer.

Eftersom barn spenderar mycket av sin tid i hemmet har man som förälder en bra möjlighet att hjälpa dem att utveckla goda mat- och rörelsevanor och därigenom förbygga övervikt. Argumentet ”gör som jag säger och inte som jag gör” är dock inget man kan förlita sig på i alla skeden. Vill man därför uppmuntra goda vanor är det oftast enklast att se till att följa dem själv.

Ett förslag är att i samband med att små barn lär sig cykla kan man se till att ta sin egen cykel och cykla med dem. Butiker som Cykelkraft kan hjälpa en att hitta passande cyklar till hela familjen. Är man en aktiv deltagare i barns aktiviteter kommer man nog märka att de tar ett större intresse i dessa. Om man dock bara sitter framför tv:en eller datorn hela dagen är chanserna stora att de istället kommer att ta ett större intresse för detta.

Med tanke på hur viktigt det visat sig vara att börja tidigt med goda vanor är det också viktigt att tänka på vad man gör med maten och ser till att de får i sig allt de behöver och dra ned på allt onyttigt. För att hjälpa en på traven har Livsmedelsverket tagit fram bra information kring detta. Försök skapa bra rutiner för alla, även för de vuxna i familjen. Barnen följer ofta de vuxnas vanor. Se till att mysa till det en dag i veckan och fredagar är ju vanligt att man äter något gott.