Bra aktiviteter ute

Att vara ute och leka som barn är inte bara bra för hälsan, barn lär sig att acceptera andra och lära sig regler i olika aktiviteter som man använder sig av ute.

Att vara inne och leka har sina fördelar också, men vi försöker att så aktivt som möjligt se till att man ser till att det finns bra aktiviteter ute. På skola och fritids så finns oftast tillgång till planer av olika slag där man kan spela fotboll på sommaren och hockey på vintern. Det finns klätterställningar av olika slag och bra ställen att aktivera sig när man är utomhus.

Här kommer förslag på lekar som man enkelt kan köra utomhus och inte behöver så mycket planering utan det är bara att köra. Viss aktivitet kan behöva fler antal barn för att dom ska fungera men de flesta kan köras på ett par stycken.

  • Bläckfisken
    Man väljer en som står i centrum av ett markerat område och alla andra står vid sidorna av detta område. Den som står i mitten kan kallas för Kapten Haddock och ropar NU!! Då springer alla över från den sidan man står till den andra sidan. Blir man fångad av kaptenen blir man bläckfisk och stannar kvar där man blev fast och kan från sitt ställe fånga in andra som kommer springande samtidigt som dom försöker komma undan från Kapten Haddock. Gör dock inte ytan för stor så det blir för svårt.
  • Pepparkaksgubbar
    Deltagarna står två och två i armkrok i en stor ring förutom två stycken där den ena är jagare och den andra jagad. Den som blir jagad ska försöka försöka armkroka någon i ringen, lyckas detta så måste den som inte är armkrokad in i ringen och bli jagad. Blir man tagen av jagaren så blir man som tagen jagare och börja jaga den andra.
  • Klassisk kurragömma
    En som räknar till ett visst nummer, kanske 100 är lagom. Alla andra springer och gömmer sig, se till att komma överens om ni ska ha fri vid trädet där personen räknar eller inte. Har ni fri vid trädet så blir det lite svårare och de som gömmer sig tar ju en risk att bli upptäckt om man försöker fria sig vid trädet. När alla deltagare hittats så blir den som hittades först den som får räkna och alla får springa och gömma sig igen.