Babyshower – lekar och presenter till den blivande mamman

Babyshower är en amerikansk tradition som börjat bli allt mer vanlig i Sverige. En fin tradition där det ursprungliga syftet var att dela tankar och upplevelser om moderskapet. Idag är det ofta en härlig tillställning där man uppvaktar den blivande föräldern med presenter och leker lekar.

Att tänka på när du planerar en babyshower

Planera in babyshowern ganska nära födelsedatumet, ibland kan komplikationer komma tidigt i graviditeten. Som blivande förälder kan det vara lättare och roligare att ta emot presenter om graviditeten har gått lite längre. Efter vecka 30 är vanligt. Om du planerar en babyshower till en kompis tänk på att inte heller lägga den för sent i graviditeten.

Att själv planera sin babyshower är kul men du kan även be någon vän att organisera allt. Eller också så kan vänner till den blivande mamman ordna en överraskningsfest med pompoms, ballonger och konfetti. På nätet kan man hitta en rad saker som passar när man ska dekorera en babyshower.

Syftet är ju att överösa den blivande mamman med saker som kan behövas. Allt behöver inte vara nytt, utan en del föräldrar uppskattar att få saker som har använts av andra barn. Att ge bort en lagad middag är också en fin present. Idag deltar ibland blivande pappor och andra män är inbjudna till festen.

Kul och annorlunda lekar

Planera gärna in några kul lekar efter middagen. Tre eller fyra olika aktiviteter kan räcka så att det finns tid att prata och umgås. Gissa när barnet kommer att födas, vikt och längd.

En lek är att gissa bajset eller gissa kladdet i blöjan. Innan du planerar denna lek så är det kanske bäst att ta reda på om den blivande mamma kommer att uppskatta denna lek där man smälter olika typer av choklad i blöjor. Den blivande mamman ska sedan provsmaka och försöka gissa vilken sort av choklad som det är i blöjan.

Med lite förberedelser kan man även ha en lek med ”gissa bäbisen”. Bilderna ska ju helst inte innehålla någon annan ledande information som föräldrarna eller en igenkännbar del av huset de bodde i. Se till att varje gäst skaffar fram en bild på sig själv som bäbis och gör ett kollage av dessa. Sedan låter man alla gästerna få gissa på vilka alla bilder är på.

En annan lek som verkligen kan locka till skratt är ”mata bäbisen”. I denna lek parar man ihop alla med någon annan och ger varje par två små skålar med äppelmos, två små skedar och två ögonbindlar. Utmaningen nu är att på snabbast tid äta upp sin äppelmos, men deltagarna måste turas om att mata varandra, en skedfull till ena lagmedlemmen och sedan en skedfull till den andra. Det lag som kan göra detta på kortast tid vinner.